آب و مرکب در افست
مركبهاي متاليك:
اين نوع مركبها از به كارگيري پودرهاي فلزي مانند برنز و آلومينيوم به جاي رنگدانه حاصل ميشود اين نوع پودرها به روشهاي خاص فيزيكي و شيميايي جهت تهيه اين نوع مركبها توسط كارخانجات توليد كننده پودرهاي فلزي آماده ميشود.
پودرهاي برنز از آلياژ 6-5% روي خالص و 94-95% مس خالص كه به روش آتمايزين ذوب و در غياب هوا و در حضور گازهاي خنثي و بياثر توسط انژكتورهاي قوي و مخصوص تهيه ميشوند و بعد از پودر كردن و سرد كردن آن را آسيابهاي ساچمهاي گردان و در حضور مواد شيميايي ميسايند تا براقيت لازم را به دست آورند و ريز و ريزتر شوند و براي رسيدن به كيفيت مطلوب مورد نظر براي يك كار ويژه امكان دارد بارها عمل سائيدن تكرار شود و يا براي رسيدن به فام رنگي خاص روي آلياژشان درصد مس و روي را تغيير دهند. براي رنگهاي افست حتماً ريزي و اندازه ذره پودر فلزي بايد بين 5-2 ميكرون باشد ولي براي چاپ هليوگراوور اين اندازه ميتواند تا 12-10 ميكرون افزايش يابد و براي كارهاي ديگر ميتوان در اندازههاي مختلف آماده كرد. براي تهيه مركب چاپ از پودرهاي فلزي به ويژه آلومينيوم و برنز بايد موارد ذيل را در نظر گرفت:
- از حلالهاي كاملاً خنثي (عدد اسيديشان صفر باشد) استفاده شود.
- از رزينهاي كاملاً خنثي (عدد اسيديشان صفر باشد) استفاده شود.
- عوامل شيميايي فعال در اجزاي تشكيل دهنده مركب وجود نداشته باشد.
- براي تهيه رنگهاي افست درشتي ذرات نبايد از محدوده 5-2 ميكرون تجاوز كند.
- حتيالامكان از پودرهاي فلزي پوشش داده شده كه مقاومت در مقابل عوامل محيطشان دارند استفاده شود.
- شكل فضايي و هندسي پودرها حتماً ورقي باشد (LEAFING)
بعد از انتخاب پودر و انتخاب رزين لازم است كه مركبهاي فلزي (متاليك) به صورت جدا و دو قسمتي تهيه شود، تا امكان نگهداري در انبار تا روز مصرف فراهم شود.
لازم به ذكر است كه ميبايست پودرهاي فلزي قبلاً به صورت خمير توسط حلالهاي لازم و مناسب نوع مصرف و چاپ و يا رنگ تهيه شود تا مخلوط كردن و آماده سازي دو قسمت خمير فلزي و وارنيش چاپ به سهولت انجام گيرد. مركبهاي فلزي يا متاليك بهترين حالت و ايدهآليترين كيفيت چاپ را در چاپ لترپرس و يا افست خشك نشان ميدهد و بايد توجه داشت كه در افستهاي با سيستم آب كه در آب مرطوب كننده آنها از مواد تنظيم كننده PH و صمغها و مواد كمك كننده براي سهولت چاپ افست استفاده ميشود، خود اين مواد شيميايي روي ذرات فلزي اثر شيميايي خاصي ميگذارند و موجبات تغيير فام رنگ را فراهم مينمايند. مساله مهم ديگري نيز كه بايد در تهيه مركبهاي فلزي (متاليك) در نظر گرفت، اين است كه ماشينهاي افست داراي تعداد زيادي از نوردهاي صلايه بوده و مركب قبل از چاپ توسط اين گروه نوردي، صلايه و آماده براي چاپ و يا انتقال به فرم و لاستيك ميشود سطح برخورد با هواي محيط بيشتر و بيشتر ميگردد در اين صورت كاربرد مواد ضد اكسيد كننده كاملاً ضروري به نظر ميرسد و اين گروه از مواد شيميايي را آنتي اكسيدان گويند.
مركبهاي افست رول حرارتي:
در ادامه مباحث گذشته راجع به مركبهاي افست رول حرارتي در اين مبحث در خصوص مسائل و مشكلاتي كه توسط مركب چاپ طي عمليات چاپ امكان بروز دارد گفتگو خواهيم نمود.
مسائل سياليت:
سياليت نادرست ميتواند موجب پيدايش مشكلات فراواني از جمله لكه زدن، امولسيون شدن بيرويه و ساير مشكلات وابسته از قبيل رنگي كردن- رويهم انباشتن و ريزش مركب از نوردها به طرف پايين و غيره گردد. ويسكوزيته و غلظت مركب چاپ بستگي به درجه حرارت فضاي چاپخانه و درجه حرارت محيط عمل چاپ روتاتيو حرارتي دارد كه معمولاً بايد بين 40- 30 درجه سانتيگراد كه بالاتر از درجه حرارت معمولي است باشد. بنابراين هنگام چاپ غلظت مركب به مراتب كمتر از درجه حرارت آزمايشگاه كه معمولاً برابر با 25 درجه سانتيگراد ميباشد خواهد بود. ويسكوزيته مركبي كه درجه حرارت 25 درجه سانتيگراد بالاي 10 پاسكال باشد در چهل درجه سانتيگراد به 3 پاسكال كاهش پيدا ميكند. به علاوه افزايش درجه حرارت محيط عمل چاپ ناشي از نيروهاي اصطكاك و نيروهاي متقابل قطار نوردهاي صلايه نيز در ويسكوزيته مركب مؤثر بوده و حتي موجب شكستن ساختمان مركب ميشود و مركب را به يك ويسكوزيته پايين هدايت مينمايد و مركب حالت بيرمقي پيدا ميكند و چنين حالتي مشكلات زيادي را در مراحل ديگر چاپ ايجاد مينمايد. كه با افزايش ويسكوزيته و حفظ ثبات سياليت ميتوان از اين مشكلات جلوگيري نمود. فرمول مركب چاپ بايد طوري تنظيم شود كه هم حالت تيكسوتروپي پايدار داشته باشد و هم سياليت كافي جهت هماهنگي با سرعت چاپ پيدا نمايد. افزايش ويسكوزيته با وارنيشهاي ژل و مواد افزودني مخصوص انجام ميگيرد.
افزايش ويسكوزيته و كاربرد وارنيشهاي كاملاً ژل موجب كاهش سياليت مي شود براي مراحل چاپ افست حرارتي رول امروزه از مخازن به ظرفيت يك تني مركب استفاده ميكنند اگر مركب خيلي سفت باشد مركب چاپ از مخزن به وسيله پمپ تخليه نميشود. ضمناً اگر مركب سياليت كافي نداشته باشد در نورد تغذيه مركب عقب ميماند در نتيجه چاپ خالي و كاغذ سفيد و بدون نوشته و تصوير ميماند. يك سياليت رضايت بخش عبارت از سازش بين ضرورت انتقال مركب توسط پمپ و با حفظ سياليت و حفظ خواص ليتوگرافي و امكان چاپ بدون مشكل ميباشد.
مشكل چسب و پايداري چسب:
چسب يك مركب رول حرارتي توسط خاصيت ژل شدن وارنيش روغنهاي معدني كنترل ميشود. كاربرد كاربورزينهاي پودري ميكرونيزه جهت افزايش چسب مركب حرارتي افست امروزه رايج شده است. مركب با چسب بالا موجبات تجمع پرز و خرده كاغذ در روي لاستيك چاپ خواهد شد و كاهش چسب موجب عدم انتقال كافي مركب و كاهش شادابي مركب خواهد بود.
مشكل خشك شدن:
اهم عوارض عدم خشك شدن مركب در مدت زمان پيش بيني شده عبارت از رنگي كردن نوردهاي انتقال كاغذ، سيلندرهاي خنك كننده، نوردهاي تاكن، چسبيدن صفحات چاپ شده بعد از برش و تا زدن و آلوده نمودن كليه لوازم و وسايلي كه در مراحل چاپ با كاغذ چاپ شده درگير است ميباشد. در مورد سيستم خنككن چاپ افست رول حرارتي در بحثهاي قبلي اشاره شده است كه اگر مركب بيموقع خشك شود كل مسير سيلندرهاي خنككن را كثيف ميكند. االبته ممكن است سيستم خنككن به قدر كافي رول كاغذ چاپ شده را خنك نكند و ايراد از سيستم خنككن باشد در آن صورت سيستم خنككن بايد تنظيم شود. اگر عدم خشك شدن مربوط به مركب چاپ باشد در آن صورت بايد با به كار بردن روغنهاي معدني زود فرار مشكل را بر طرف كرد. در صورتي كه هنوز مشكل باقي بماند درآن صورت با به كار بردن مقدار جزئي واكس پلياتيلني در مركب چاپ ميتوان مشكل را بر طرف نمود. ميتوان مساله خشك نشدن مركب چاپ را كه بعد از عبور از تونل حرارتي و سرد شدن وجود داشته باشد به طوري كه كامل با به كار بردن حلال خوب و مناسب و استفاده از رزينهاي سخت مناسب كه نسبتاً زودتر حلالهاي روغني را باز پس ميدهند و يا با مصرف رزينهاي با وزن ملكولي بالاتر، كاهش نرمي رزين و الاسيته آن كاملاً حل كرد.
تجديد چاپ و نمود آن: REPRODUCTIONAD PRINT APEARANCE
كلمه DOTGAIN در اصلاح چاپ عبارت از انتقال مساوي و به اندازه يك تصوير در توليد مجدد آن به وسيله چاپ (اصلاح را اگر تحتاللفظي معني كنيم) معامله نقطه به نقطه ميتوان گفت يعني اگر يك نقطه از ترام به اندازه 1% ميليمتر باشد پس كپي كردن و چاپ مجدد آن نقطه به اندازه خودش همان 1% ميليمتر به صفحه مورد نظر منتقل شود خواننده بايد متوجه باشد مراحل چاپ عبارت از كپي روي زينك، انتقال تصوير از زينك به لاستيك و در مرحله بعد از لاستيك به كاغذ ميباشد و سپس نمايش مجموعه نقاط يا ظهور آن روي كاغذ را عمل چاپ گويند. حال اگر در اين مراحل ايرادي پيدا شود و تصوير يك نقطه مثل نقطه اصلي در سوژه نباشد (به اصطلاح صنعت چاپ ارجينال نباشد) درآن صورت ميتوان دو پديده مختلف را مورد بررسي قرار داد اول آن كه عمل كپي گرفتن و گراوورسازي و مشابه سازي درست انجام نگرفته باشد كه در اين صورت حتماً بايد مجدداً كپي گرفته شود دوم اين كه اشكال به وسيله مركب چاپ ايجاد شده باشد يعني مركب چاپ موقع انتقال به لاستيك از زينك و فرم چاپي جا به جا شده و هاله وارد چاپ شود يا حالت دويدن در چاپي ايجاد شود. در مقابل بزرگ شدن ترامهاي چاپي ميتوان كوچك شدن و يا كاهش اندازه ترام را بيان نمود اين مشكل امكان دارد در ليتوگرافي در اثر تاباندن زياد در فرمهاي پوزيتيو حاصل گردد يا در اثر بيشتر از حد معمول اسيدي شدن آب منبع افست حاصل شود يا در اثر مقاومت از امولسيون شدن توسط مركب چاپ انجام پذيرد كه با تغيير در فرمولاسيون آب منبع يا فرمولاسيون مركب چاپ ميتوان از مساله كوچك شدن اندازه نقاط در نتيجه كاهش اندازه اجزا تصوير جلوگيري كرد. انتقال نقطه نسبت به اصل ناشي از دو پديده نوري و فيزيكي است.
انتقال نقطه به روش نوري از پخش نور از نقاط چاپ شده روي سطح چاپي حاصل ميشود كه با كنترل كامل سطح چاپي بر طرف مي شود و انحراف در انتقال نقطه تصوير فيزيكي ممكن است ناشي از لاستيك، نوع سطح چاپي و مركب چاپ باشد انحراف در انتقال نقطه به وسيله يك مركب چاپ كه بيش از حد معمول امولسيون ميشود حاصل ميگردد يا اگر هنگام كار با مركبهاي با قدرت رنگي خيلي ضعيف كه داشتن يك فيلم با دانسيته بالا را ميطلبد با افزايش ميزان مركب سعي در بر طرف كردن ضعيف شود كه در اين صورت انحراف در انتقال نقطه پديد ميآيد يا انتقال نقطه ميتواند از مركب چاپي كه چسبندگي كافي نداشته باشد نيز انتقال درست صورت نميگيرد.
تكنيكهاي كنترل تمامي اين عوامل در اين بخش مورد بررسي قرار ميگيرد. كوچك شدن نقطه اصلي در سوژه درست مقابل بزرگ شدن آن است يعني مواردي اتفاق ميافتد در اثر عكس پديدههاي فوق يعني امولسيون نشدن مركب چاپ يا ويسكوزيته خارج از حد معمول باشد نيز موجب كوچك شدن نقاط اصلي تصوير گردد. اگر آب منبع افست داراي اسيديته بالاتر از حد معمول باشد نيز موجب كوچك شدن نقطه در انتقال ميشود. و يا اين پديده ميتواند در ساخت زينكهاي پوزيتيو از تابش بيش از اندازه نور نيز حاصل شود كه با دقت در عمل تاباندن نور و مدت آن كاملاً ميتوان مانع پيدايش اين پديده شد.